top of page

Jan Van Eyck

Hoe smaakt Jan Van Eyck?

Het is eerst en vooral een kruidenbier, waarbij er geen enkel kruid uitspringt. Met de benaming van "tripel" vanwege meesterbrouwer Peter Croonenberghs zijn we het persoonlijk oneens. Maar het is zulk uitzonderlijk kruidenbier, dat we het in Buitenlust schenken. De eerste indruk is vooral zeer fris, dankzij een kleine toegift van tarwemout, versterkt door de juiste en discrete kruidenkeuze. Er is daarna een voldoende lange en aangename afdronk, waarbij het harmonieuze kruidenmengsel een klassieke hoptoets doet vergeten.

Bitterheid drukken we uit in EBU-eenheden (European Bitter Unit). Een EBU-eenheid komt per liter bier overeen met 1 mg iso-alfazuur, het voornaamste bestanddeel van hop. Hier zal het wat moeilijker zijn een waarheidsgetrouwe EBU waarde te bepalen, vermits kruiden door middel van andere molecules dan iso-alfazuur kunnen voor bitterheid zorgen en dus ook voor een ander soort bitterheid dan hop.

Welk glas gebruiken voor Jan Van Eyck?

We gebruiken in het café voor alle karakterbieren een glas dat bovenaan verjongt, zoals een tulp- of een kelkglas. Een groot glas voor rode wijn is zelfs zeer geschikt.

 

Welke kleur heeft Jan Van Eyck?

De kleur van het bier drukken we uit met het EBC-getal. EBC betekent "Europese Brouwerij Conventie". Om een klein beetje verwarring te stichten, noemt de kleur van de mout ook "EBC". 

https://maaseikvaneyck.be/jan-van-eyck-tripel.html

De Jan Van Eyck Tripel heeft nu ook de zilveren medaille gewonnen in de Internationale competitie van Lyon. Van alle inzendingen ligt er slechts 1/3 boven het gemiddelde. Reden te meer om dit heerlijke bier te komen ontdekken in Buitenlust.

Voor meer informatie over Jan Van Eyck Tripel klik dan op onderstaande knop: 

0002.jpg
bottom of page