top of page

Waarom noemt deze Buitenlust "DUBBEL"?

Het is een dubbel bier ten opzichte van bijvoorbeeld een gewoon maaltijdbier van een dikke 4% volume alcohol, zoals door de paters Trappisten nog steeds voor eigen gebruik gebrouwen. De wort heeft dus een dubbel extractiegehalte en het bier ongeveer het dubbele alcoholgehalte, afhankelijk van de vergistingsgraad. Wort is het groene bier zonder gist. Het extractiegehalte is het aantal gram moutsuikers per 100 gram, uitgedrukt in "graden Plato". De gist kan niet alle moutsuikers omzetten in alcohol, de brouwer spreekt van schijnbare vergistingsgraad, in "%".

Dubbel heeft dus niets te maken met de kleur van het bier. Misschien zijn alle dubbele Trappistenbieren toevallig bruin. Misschien omdat naarmate de mout bruingebrander is, hij minder vergistbare moutsuikers bevat. Uit een beslag van donkerder mout, komt bier met minder alcohol en dus waarschijnlijk hoogstens "dubbel".

 

Is het DUBBEL Buitenlust of DUBBELE Buitenlust?

Eerst en vooral is de naam eigenlijk voluit "Dubbel gebrouwen Buitenlust". Het is ook "Westmalle Tripel", "Buitenlust Dubbel",...: als het bijvoeglijk naamwoord het zelfstandig naamwoord volgt, is er nooit verbuiging (dubbel + "-e"). Het is overigens ook "Dubbel Buitenlust bier". Enkel "lust" is een (mannelijk) de-woord en daarom kunnen we ook "de dubbele Buitenlust" schrijven. We hebben de laatste twee reeksen etiketten zo uitgevoerd, maar we keren begin 2005 na taaladvies terug naar de oorsprong: "Dubbel Buitenlust" is het enige juiste Nederlands.

Met dank aan De Taaltelefoon, ++32(0)78 15 20 25.

​

​

BIER                          EBC

pils.......................        7/9

Augustijn..............      13

Dubbel Buitenlust    15

Palm.....................       17

de Koninck...........      23

Dubbel Westmalle   80/85

Stout......................      >100

dubbel blond

Hoe smaakt Dubbel Buitenlust?

Het bier loopt verraderlijk gemakkelijk binnen. Met bitterheid, moutzoetheid en alcohol mooi in evenwicht, geeft het zowaar een eerste indruk van dorstlesser in plaats van straf bier. De geur is prikkelend en licht en verandert samen met de smaak nog. Want het is ook een bewaarbier. Eerst smaakt het bier na iedere dag een beetje anders, dan na iedere week en na 3 maand is er maar een duidelijk verschil na nog eens maanden. De eerste indruk is vooral een volle moutsmaak met toch een aromatische hoptoets en daarna een voldoende aangename hopbittere afdronk. Bitterheid drukken we uit in EBU-eenheden (European Bitter Unit). Een EBU-eenheid komt per liter bier overeen met 1 mg iso-alfazuur, het voornaamste bestanddeel van hop. De meeste ongeoefende proevers merken enkel een verschil van meer dan 10 EBU. Enkel geoefende beroepsproevers kunnen op 3 EBU nauwkeurig onderscheiden. Dubbel Buitenlust is 30 EBU, met een nauwe tolerantie van +/- 3 eenheden. Orval is ter vergelijking 37 EBU.

 

Welk glas gebruiken voor Dubbel Buitenlust?

Dubbel Buitenlust is gebrouwen met 2 soorten hop. De tweede geurige soort is rond Poperinge verbouwd en die voegen we pas toe de laatste minuten van het koken van de wort. Zo blijven veel meer etherische oliën en geuren bewaard. Ruik maar eens aan uw glas Dubbel Buitenlust, u merkt zeker een lichte frisse geur, die niet alleen van alcohol voortkomt. Daarom raden we een glas aan dat bovenaan verjongt, zoals een tulp- of een kelkglas. Een groot glas voor rode wijn is zelfs zeer geschikt.

 

Welke kleur heeft Dubbel Buitenlust?

De kleur van het bier drukken we uit met het EBC-getal. EBC betekent "Europese Brouwerij Conventie". Om een klein beetje verwarring te stichten, noemt de kleur van de mout ook "EBC". Ook bepaald door vergelijking met standaard kleurschijven. Onze Dubbel Buitenlust is het bleekste wat we konden bereiken op natuurlijke wijze en bevat enkel en alleen de allerbleekste gerstemout met EBC 3. Een straf bier, enkel met natuurlijke en ouderwetse middelen gebrouwen, kan nooit zo bleek zijn als een lichter bier. Het bier met minder alcohol, bevat ook minder mout en dus bij eenzelfde brouwwijze ook minder kleurstoffen. Met een tolerantie op de kleur van +/-1 EBC is jonge Dubbel Buitenlust altijd donkerblond. Bij veroudering kan de kleur stijgen tot EBC 18, goud.

Buitenlust_glas-thumb.jpg
bottom of page