top of page

Export Emiel

Hoe smaakt Export Buitenlust?

Meer smaak, minder alcohol.  4,5% vol. alc.

Het is onze versie van de klassieke export, bedoeld voor uitvoer naar de oorspronkelijke pilslanden Duitsland en Tjechië, waar men goed gehopt bier met veel grondstoffen drinkt. In Duitsland betekende "export" bier dan weer een iets zwaarder pilsbier met meer alcohol en toch minder grondstoffen.

De eerste indruk is vooral hopbitterheid met toch ook een moutsmaak en een voldoende lange aangename hopbittere afdronk. Bitterheid drukken we uit in EBU-eenheden (European Bitter Unit). Een EBU-eenheid komt per liter bier overeen met 1 mg iso-alfazuur, het voornaamste bestanddeel van hop. De meeste ongeoefende proevers merken enkel een verschil van meer dan 10 EBU. Enkel geoefende beroepsproevers kunnen op 3 EBU nauwkeurig onderscheiden.

Export Emiel is 21 EBU, typische inlandse pils is ter vergelijking 7 à 9 EBU. Er zijn uitzonderingen in gunstige zin, maar dan wel weer met de in onze ogen te sterke alcoholsmaak van 5% en meer.

 

Welk glas gebruiken voor Export Buitenlust?

Bij uitstek het ouderwetse geribbelde "pint" glas. Men kan het glas stevig vasthouden, terwijl de ribbels toch het contact verkleinen en derhalve ook de opwarming door de hand vertragen.  Moeilijk te vinden buiten Buitenlust.

 

Welke kleur heeft Export Buitenlust?

De kleur van het bier drukken we uit met het EBC-getal. EBC betekent "Europese Brouwerij Conventie". Om een klein beetje verwarring te stichten, is de kleur van de mout ook uitgedrukt in "EBC".

Onze Export is EBC 6, zoals klassieke pilsen, alhoewel we alleen bleke pilsmout van EBC 3 gebruiken. 

bottom of page